איך לבחור נושאים לכתיבה אקדמית
עבודת חקר הינה עבודה שדורשת זמן רב שמלווה בהמון יצירתיות ובעיקר מחשבה עמוקה ועיקשת. לכן, אם אתם רוצים להפוך את המחקר שלכם לטיול מהנה ומלמד כדאי שתביאו נושאים שהייתם רוצים להכיר ולהתוודע אליהם יותר. בחירת הנושא הוא קריטי ונושא שקרוב ללב יכול להפוך את החוויה הזו למהנה, מלמדת שתלך איתכם שנים ארוכות.
הנה כמה נקודות שיעזרו לכם לבחור את הנושא המרתק ביותר עבורכם:
- איך בוחרים נושא לכתיבת עבודה אקדמית
כדי להיות מדויקים עד כמה שניתן אתם אמורים להגיע לנקודה שתפגוש את הלב שלכם עם הזיקה לנושא הקורס הנלמד. בחלק מהקורסים יש מטלות משותפות, אך יש כאלו שמציעים חלופה אחרת כמו בחירה של נושא כלשהו שרלוונטי לקורס ועליו אפשר לכתוב. מקרים כאלו עדיפים, כי יש לכם יד חופשית בכתיבת העבודה וביכולת לבחור את הנושא שאליו אתם מחוברים ומעניין אתכם לחקור. תחשבו על תחום הדעת שלכם ואיך אתם מצליחים להפגיש בינו לבין החיים שלכם. מה הכי מעניין אתכם בו? למה בחרתם בו? איזו נישה בתוכו הכי מעניינת אתכם ? ואיזו מחשבה יצירתית עלתה בראשכם כאשר אחד המרצים הצית את דמיונכם. שם במרחבים האמורפיים האלה נמצא הנושא לעבודה שלכם. שילוב של רוח וחומר, שתי ניגודים שיצרו נושא מעניין שיציף שאלת מחקר מעניינת ותבהיר בכם מוטיבציה לחקור.
- חיפוש במאגרי המידע
לפני שאתם ניגשים לנושא שבחרתם תבדקו אם הוא לא מחתרתי והמידע עבורו חסוי או כמעט ולא קיים, לעומת זאת תחומים שנחקרו על ידי מאות חוקרים פזורים ברחבי הרשת ולפעמים תמצאו גם יופי של סיכומים ומאגר מידע גדול של הנושאים הללו. עצה שימושית – לבחור כמה נושאים, לחפש את המידע עבורם ואז להחליט. תזכרו כי מידע נגיש יאפשר לכם להבין טוב יותר את נושא העבודה, יאפשר לכם להתעמק ולהוכיח בצורה יעילה את הטענה שלכם והכי חשוב: לא יגזול מכם זמן מיותר.
- תרומת הנושא הנחקר לחיי האישיים
כמו שילד בכיתה ב’ שואל את המורה להיסטוריה:” מה זה יעזור לי בחיים ?” שאלה זו חוזרת גם בחיינו הבוגרים. תחשבו על הנושא הנחקר וכמה הוא יכול לתרום או לשרת אתכם בתחום העיסוק או אפילו במישור הפסיכולוגי האישי והפרטי שלכם. לדוגמא: לימודים במדעי הרוח יכולים להוביל אתכם לשאלה פילוסופית על חייכם האישיים שפוגשת את מקצוע העבודה סוציאלית, הקולנוע או הפסיכולוגיה ובלימודי הנדסת מכונות תוכלו לבצע מחקר על חיישני המכוניות שתמיד אהבתם. בחירה מהמקום הזה של עבודת המחקר תסייע רבות גם מבחינה נפשית וגם מבחינה מקצועית ותיצור חוויה נעימה ומאתגרת למוחכם הקודח.
- אישור נושא לכתיבת עבודה
המרצים הם שונים ומשונים ולכל אחד תפיסת עולם והשקפה שונה, ולכן דרישותיהן משתנות מאחד לשני, אך הדעה הרווחת היא שרובם תומכים כתפיסה חינוכית בבחירת הסטודנט בנושא שמחובר אליו. כשאתם מציגים את הנושא בפני המרצה עטו על עצמכם טונות של כריזמה והציגו את הרעיון ואת הנושא שבחרתם לעבודה בזיקה יתרה, במקצועיות ובהכנה לכל שאלה מתקילה שלא תבוא. ברק בעיניים אמור לנצוץ דרך עיניכם כאשר תדברו על נושא העבודה וזה מה שיביא את האישור המיוחל, אך יחד עם כל הפרזנטציה הזו זכרו להיות מדויקים, בהירים ומסודרים כי חלומות יש מיליון, אבל רעיון גאוני לעבודת חקר פחות.
אז מה שנשאר זה לצאת לדרך, להיות הכי אותנטיים שאתם יכולים והכי חשוב: להיות בטוחים שבחרתם בנושא הכי מעניין שיכולתם אי פעם לחקור.