כתיבת ביבליוגרפיה
ביבליוגרפיה או רשימת מקורות, הינה שיטה שמטרתה העיקרית היא מיסוד ותיאור רשימות של מקורות המידע במאמרים אקדמיים, ספרים או כל חומר כתוב. לרוב, הרשימה הביבליוגרפית מופיעה בספרים או מאמרים המעוניינים להפנות את קהל הקוראים לשם קריאה נוספת או הרחבת הידע על נושא מסוים.
ביבליוגרפיה והפניה – הבדלים
הפניה –
- מופיע בגוף העבודה
- פרטים מתומצתים
- מפנה לביבליוגרפיה
ביבליוגרפיה –
- מופיע בסוף העבודה
- פרטים מלאים
- מפנה למקור
איך כותבים מקור ביבליוגרפי?
למוסדות אקדמיים וכתבי עת, קיימים כללים שונים לכתיבת ביבליוגרפיה ואין מוסכמות אבסולוטיות לגבי אופן וצורת כתיבתה. ברוב המקרים, האזכור הביבליוגרפי השכיח ביותר של כל מקור, נכתב באופן הבא:
- שם המחבר
- שם הספר
- שם ההוצאה לאור
- מקום ההוצאה
- תאריך יציאת הספר\כתב העת לאור.
יהיה נכון לומר שכל אזכור ביבליוגרפי מוכרח לכלול את שמותיהם של המחברים (או המחבר), סוג המקור (אנציקלופדיה, כתב עת, הוצאת ספרים וכן הלאה), שם החיבור (הנושא) ושנת ההוצאה לאור. רוב ההבדלים בין המתודות השונות, מסתכמים בדרך כלל באופן הפיסוק ולא בהבדלי תוכן מהותיים.
למה חשוב ללמוד איך לרשום ביבליוגרפיה?
מעבר לציון שעשוי להיפגע במידה ורשימת הביבליוגרפיה לא תיכתב בהתאם להנחיות, חשוב ללמוד איך לכתוב ביבליוגרפיה מהסיבות הבאות:
- הימנעות מפלגיאט – כדי לשמור על זכויות היוצרים של כותבי המאמרים שבהם נעזרתם בעבודה שלכם ועל מנת שלא תואשמו בהעתקה (פלגיאט) חייבים לציין את המקורות לציטוטים.
- קריאה נוספת בהרחבה – לעיתים, יש צורך בקריאה מורחבת על מושגים או תופעות שונות שמוזכרות בעבודה האקדמית, אך מאילוצים שונים לא ניתן להכניס את כל החומר בגוף העבודה. בעזרת רשימה ביבליוגרפית ניתן ליצור הפניה בגוף העבודה אל המקורות הביבליוגרפים, כך שקורא העבודה יוכל להרחיב את קריאתו בנושא.
- נראות – עמידה בכללי כתיבת ביבליוגרפיה, מעניקה נראות טובה לעבודה האקדמית ומקלה על הבודקים של העבודה במשימתם.
כללי כתיבת ביבליוגרפיה
כל סטודנט המבקש לכתוב עבודה אקדמית, מתבקש להוסיף רשימת ביבליוגרפית בסוף העבודה בנוסף לאזכורים שיופיעו בגוף הטקסט. כתיבה שגויה שלא על פי הכללים המוגדרים לכתיבת הרשימה הביבליוגרפית, עשויה לפגוע בציון של העבודה הכוללת. לכן, חשוב שכל סטודנט ילמד איך כותבים רשימה ביבליוגרפית בצורה הנכונה, על מנת להגיע לציון המקסימלי. להלן כמה כללים שיסייעו לכם ללמוד כיצד רושמים ביבליוגרפיה בצורה נכונה:
- אלפבית – פריטים ברשימה יהיו בסדר אלפביתי על פי השם משפחה של המחבר הראשון (במידה וישנם כמה מחברים).
- ביבליוגרפיה תמיד תהיה הפרק האחרון בעבודה
- ביבליוגרפיה תמיד תיכתב בעמוד חדש
- בראש ביבליוגרפיה יש לכתוב את הכותר “ביבליוגרפיה”
- ה’ הידיעה – יש להשמיט ולהימנע משימוש בה’ הידיעה במידה והיא מופיעה במקור.
- סדר השפות – ראשית, כתיבת רשימה ביבליוגרפית תתחיל בפריטים שבשפה העברית ולאחר מכן, את הפריטים בשפות אחרות.
- מרווח השורות – לרוב, יש לשמור על מרווחים של שורה וחצי בין השורות.
- הדגשת שם הספר – חשוב להדגיש את שם כתב העת או הספר באחת מהאפשרויות: באמצעות כתב מודגש, קו תחתי או מוטה ימינה (רצוי לבחון את ההנחיות מול המרצה).
- רשימת מקורות באנגלית – ברשימה באנגלית, חשוב מאוד לשים לב מתי מופיעות אותיות קטנות ומתי אותיות גדולות.
- נקודה לאחר השם – לאחר האות הראשונה בשמו הפרטי של המחבר תופיע נקודה. בשפה העברית משמש גרש לשם קיצור ולא נקודה.
- פונט זהה – חשוב להקפיד על פונט כתב קבוע בכל העבודה האקדמית ובגודל 12 לכתיבת התוכן. לעתים קרובות, יש להגדיל את גודל הפונט ל-16 או ל-18 על מנת ליצור כותרות שונות. רצוי להתחיל מכותרת ראשית בולטת, בכל עבודה אקדמית.
- כללים ושיטות שונות – יש לציין כי לכל חוג ישנם כללים ושיטות משלו לכתיבת ביבליוגרפיה. מדובר על אוסף גדול של כללים, אשר אותם הסטודנט מוכרח ליישם בצורה קפדנית ואחידה.
איך עושים ביבליוגרפיה – מספר מחברים
יש לכתוב את כל המחברים לפי הכללים הבאים:
- אם יש שני מחברים יש לכתוב “ו” (&) בין השמות שלהם
- אם יש יותר משני מחברים, יש להשתמש בפסיק אחרי כל שם, פרט לאחד לפני האחרון.
- לפני השם של המחבר האחרון יש לכתוב “ו” או &.
- במידה ויש יותר משבעה שמות מחברים, רושמים שלושה מהשמות הראשונים, שלוש נקודות (…) ולאחר מכן את שמו של המחבר האחרון
ינשוף – כתיבת עבודות אקדמיות
עבודות סמינריון ושאר מטלות אקדמיות, המורכבות מהנחיות כתיבה קפדניות למדי, המוטלות על הסטודנטים השונים, מקשים מאוד בתקופת הלימודים. לרוב, סטודנטים לוקחים על עצמם יותר מקורס אחד ועל כן המטלות הולכות וגדלות. אין ספק כי הדרך הנכונה ביותר להתמודד עם אתגר זה הוא על ידי השכרת שירותי החברה שלנו בינשוף. צוות הכותבים המקצועי שלנו, מומחה בכתיבת עבודות אקדמיות על פי כל הנחיות הכתיבה השונות ולרבות כתיבת רשימת ביבליוגרפיה.
לכל שאלה מוזמנים ליצור אתנו קשר:
טלפון -054-225-9317 | מייל – [email protected]